Vis rapport for

Sørlandets tid for teknologisk oppvåkning

- Vår region har et uutnyttet potensial innenfor de nærmest grenseløse mulighetene kunstig intelligens tilbyr.

Det hendte noe som endret teknologiverden for omtrent et år siden. Mot slutten av 2022 trådte ChatGPT frem, en perle av kunstig intelligens, og slik ble kunstig intelligens en del av folkets dagligliv.

I dag er det ikke bare teknologitilhengere som hyller kunstig intelligens, men nærmest alle, fra skoleelever som har funnet en ny følgesvenn for lekser, til statsministeren som drømmer om en digital fremtid for Norge. De, som så mange andre, forstår at vi nå er i starten av et teknologisk kappløp, og med denne erkjennelsen bør Sørlandet og Kristiansand selvsagt utforske og utnytte potensialet i denne banebrytende teknologien, ikke kun for å holde følge, men for å sikte mot en pionerrolle i det nye teknologiske terrenget.

Selv om samtaleroboten ChatGPT får mest oppmerksomhet, representerer den kun toppen av isfjellet i et vidstrakt og variert landskap av KI. Det finnes et bredt spekter av andre KI-marveler, fra sofistikert bildegjenkjenning til presis sensoranalyse, og fra avansert lydtolkning til algoritmer som gir innsikt i kundeadferd.

Disse teknologiske juvelene gir næringslivet på Sørlandet en gyllen mulighet til å engasjere seg i teknologikappløpet, og det åpner opp et hav av muligheter for de som velger å bli med i teknologiens fartsfylte reise.

Det er lett å tenke at kampen om kunstig intelligens kun kjempes mellom de store teknologifirmaene. Hva med vår posisjon helt sør i Norge? Har vi et ess i ermet som gjør at vi kan henge med? Sannheten er at Agder skjuler ikke bare et enkelt kort, men en hel gullkantet kortstokk.

Vår region har et uutnyttet potensial innenfor de nærmest grenseløse mulighetene kunstig intelligens tilbyr. Vi har et nært samarbeid mellom universitetet og næringslivet, en blomstrende teknologisektor, utallige små- og mellomstore bedrifter hvor det meste ligger til rette for å ri på KI-bølgen, samt virksomheter som sitter på store mengder høykvalitetsdata – det sanne gullet i kunstig intelligensens gullrush.

Økonomiske nedgangstider kan inspirere til kostnadskutt, men historien forteller oss at innovasjon ofte er et bedre valg. Sørlandet har alle forutsetninger for å utnytte AI til sin fordel – hvis vi virkelig vil.

 

Back to Top