Bouvets konsulenttjenester blir stadig mer ettertraktet. Utfordringen er å få tak i de riktige folkene.
– De siste månedene har vært positive, og veksten vil fortsette i år, sier Helene Tønnessen, som er regionleder i IT-konsulentselskapet Bouvet.
Bouvet Norge hadde en total omsetning på 2,5 milliarder i 2021. Tallet for 2020 var 2,2 milliarder.
I region sør hadde selskapet en omsetning på 133 millioner i 2021, mens de sikter seg inn på nærmere 150 millioner i 2022. Antall ansatte har også vokst fra 97 til 110 i denne perioden.
– Vi har nå signert fem nye medarbeidere som starter i begynnelsen av 2023, forteller Tønnessen.
Koronapandemien tærte på det sosiale i Bouvet, men økonomisk sett gikk det bra.
– I starten var det litt rusk. Kundene våre ble usikre og satte ting på pause, men det var veldig kortvarig. I de tøffe periodene har vi hatt et tett samarbeid med kundene våre og gått i dialog, slik at vi har funnet en måte å holde prosjektene flytende på. Vi har en kundebase som gjør at vi kan gire opp et sted og ned et annet sted. Vi har lokale kunder, men også mulighet til å jobbe nasjonalt. Det gjør det spennende for våre ansatte, og det gjør at vi er mindre sårbare, sier Tønnessen.
Bouvets kunder i sør finner vi hovedsakelig i offentlig sektor, energibransjen og industrien. Den siste tidens strøm- og finanskriser har ikke påvirket kundeforholdene nevneverdig.
– Vi ser at det er ruskevær utenfor vinduet, men det er ikke våre kundesegmenter som har blitt hardest rammet – med unntak av industrien. Der går strømprisen hardt utover bunnlinja for flere. Men vi kan også være en del av løsningen. En produksjon som er kostnadseffektiv med hensyn til strøm og strømpris er sånne løsninger som vi kan hjelpe til med, sier Tønnessen.
Digitaliseringen har gått sin gang i de fleste bransjer. Nå handler det mest om å utnytte bedriftenes data til å effektivisere driften og finne nye muligheter.
– Vi går i en retning hvor det handler mye om hvordan man raskt kan ta i bruk dataen man har for å ta gode beslutninger. Det er viktig for at virksomheten fortsatt skal være konkurransedyktig. Først handler det om å få kontroll på dataen, samle de inn og sette de sammen med andre data, og så kan man begynne å legge på kunstig intelligens og maskinlæring. Det er nok ganske mange år til vi vil se en metning på det området, sier Tønnessen.
Hun påpeker at når kompleksiteten øker, må kompetansenivået gjøre det samme.
– For oss betyr ruskeværet rundt oss at vi må sørge for at kundemiksen er godt sammensatt, og at vi er veldig nøye på hvem vi ansetter. Utfordringen nå er å få tak i de riktige folkene. Generelt er det for lite folk i bransjen. Etterspørselen og behovet er større enn det utdannes til, og det behovet kommer ikke til å forsvinne, selv om det endrer seg.
Det er mange om beinet i IT-bransjen, også regionalt. Tønnessen setter pris på konkurransen.
– Det betyr at det er mye som foregår, og det er vi alle tjent med. Vi er heldig som er en del av et stort konsern. Mange kjenner til oss, og hvis konsulenter skal flytte til regionen så kommer de gjerne og spør om det finnes noen muligheter her. Vi er et kulturdrevet selskap, ikke en virksomhet som setter KPI-er på hvor mye vi skal vokse, det kommer helt an på kompetansen som er tilgjengelig, sier hun.
Og gjennom de siste års kriser har Bouvet ikke vurdert permitteringer.
– Det er en trygg arbeidsplass, og det kan bidra til at flere ønsker å jobbe her når mye rundt oss er usikkert. Folkene er de viktigste for oss, uten dem er vi ingenting. Og så har vi veldig spennende og gode kunder. Og vi tenker langsiktig. Det er det som sikrer videre vekst i vår bransje, sier Tønnessen.
Indeks: 95 (+7)
* Indeksen er satt til 100 basert på et snitt av årene 2009 til 2011, og viser den relative utviklingen i omsetningen. Tallet i parentes viser endringen siste år.
2021 | Omsetning: 2.565.385.000 kr | Driftsresultat: -112.044.000 kr | Antall ansatte: 1.409 | Antall selskaper: 620