Vis rapport for

Lykkelig som liten

En intim, historisk atmosfære, mat fra bunnen av og varierte kulturarrangementer trekker turister fra fjern og nær til Lillesand Hotel Norge, også i det vanskelige koronaåret.

Fjoråret var eksepsjonelt bra for hotell-, reiselivs- og restaurantnæringen i Agder. Hos Lillesand Hotel Norge har ekteparet Töpfer hatt overskudd allerede fra de overtok i 2006, når man ser Lillesand Hotel Norge og Lillesand Hotel Norge Eiendom sammen.

– For oss var ikke 2019 noe utenom det vanlige, vi har hatt en stabil og god drift hele veien, sier Beate Holm Töpfer, som eier og driver hotellet sammen med ektemannen Wolfgang Töpfer.

Berømte gjester

Sammen med hotellhunden Mango og et knippe ansatte, tilbringer de lange dager i det historiske hotellet. I tillegg eier de restauranten Ninos som ligger på bryggekanten et steinkast unna. Det meste ligger et steinkast unna i Lillesand, både den koselige bykjernen, sjøen og flotte turområder.

– Vi får tilbakemeldinger på at dette er en unik liten by. Konferansegjester nyter å kunne gå rett ut døra til nisjebutikkene eller vandre en tur på brygga. Jeg merker at vi har skilt oss ut nå under pandemien, og at det er fordeler ved å drive hotell i en liten by. Mange besøkende benytter seg av de fine turområdene eller en guidet tur på sjøen. Her i Lillesand kan du hinke fra det ene til det andre, sier Töpfer.

Gjestene setter også pris på at ekteparet har videreført det historiske interiøret, dette er tross alt et hotell som har huset både Knut Hamsun og den spanske Kong Alfonso. Hvem vet hvilke verk eller viktige beslutninger som har blitt til i hotellet som i dag er en del av De Historiske, en samling norske hoteller med historie mellom veggene?

Møteplass

I tillegg til å tilby overnatting og konferansefasiliteter, har ekteparet skapt en møteplass for lokalbefolkningen med hotellrestaurant og varierte kulturarrangementer, gjerne i samarbeid med andre arrangører i byen.

– Ifølge læreboken skal det ikke være mulig å drive et hotell med 25 rom med overskudd, men vi har funnet vår nisje. Litt av grunnen til at vi får det til, er fleksibiliteten og allsidigheten til de ansatte. Den du møter i resepsjonen har kanskje rigget møterommet du skal inn i, og serverer deg gjerne lunsjen du ønsker. Heldigvis er våre ansatte glade for en variert arbeidsdag, smiler Töpfer.

I motsetning til i 2018, gikk den samlede hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen på Agder med et positivt driftsresultat i fjor. 3.885.310.000 i samlet omsetning er den beste noensinne. Driftsresultatet ble på 68.213.000 kroner for de 667 selskapene. I år er det derimot vanskelige tider for bransjen grunnet koronapandemien, og mange sliter.

–  Det var svarte natta da Norge stengte ned i mars, avbestillingene raste inn. Men takket være gode resultater i januar og februar, og ved å stille godt forberedt til den fantastiske sommeren vi hadde tross alt, tror jeg vi skal gå i pluss også i år. Det var faktisk så fullt her i sommer at vi måtte hjelpe desperate turister med feltsenger i festsalen, sier Töpfer.

Omsetning og driftsresultat i Agder

Den beste omsetningen noen gang innen hotell- restaurant og reiseliv – og i motsetning til i 2018 – gikk bransjen samlet med et positivt driftsresultat.

Indeks: 131 (0)
*Indeksen er satt til 100 basert på et snitt av årene 2008 til 2010, og viser den relative utviklingen i omsetningen de siste ti årene. Tallene i parentes viser endringen siste år.
2019 | Omsetning: 3.885.310.000 kr | Driftsresultat: 68.213.000 kr | Antall ansatte: 8.356 | Antall selskaper: 667

Storbyene: Omsetning i storbyene i 2019 i mia. kroner

Storbyene: Gjennomsnitlig driftsmargin i 2019 i prosent

Driftsmargin = Driftsresultat i % av omsetning

Storbyene: Verdiskaping per innbygger i 2019

Dette tror hotell, restaurant, reiseliv og kultur om omsetningen i 2021

Tallene er oppgitt i prosent

Back to Top