Vis rapport for

Skummelt og spennende på Le Monde

På Le Monde Tapas merker de at folk er mer forsiktige med å bruke penger. Eierne svarer med å åpne en ny etasje og utvide konseptet.

– Bortsett fra i helgene er ikke folk ute som før. De er mer forsiktige, forteller Simon Nahairy, eier og grunnlegger av Le Monde Tapas i Markens.

Han sier at alt blir dyrere, og restaurantbransjen er hardt presset.

– Krigen i Ukraina har påvirket oss alle. Og renta går opp, det påvirker også folks økonomi. Gjestene reagerer hvis du setter opp prisene med en tikroning, men alle utgiftene øker, så det er utfordrende, sier han.

Nahairy forteller at strømregningen har vært opptil fire ganger så høy som normalt. Samtidig har prisen på enkelte råvarer økt opp mot 50 prosent.

– I tillegg koster folkene mer. Timelønnen til de som jobber her har gått opp ganske mye de siste årene. Lønnsbudsjettet vårt ligger på mellom 50 og 55 %, og det bør helst ligge på rundt 30. Men konseptet vårt krever mye folk, forklarer Nahairy.

Rare år

Permitterte ansatte og høy takeaway-aktivitet gjorde 2020 til et godt økonomisk år for Le Monde. Omsetningen fra 2020 til 2021 økte fra 15,3 til 16 millioner, mens driftsresultatet gikk ned fra 1,2 millioner til cirka halvparten. Restauranten har ligget jevnt på rundt 30 ansatte, men mange er byttet ut.

– 2020 og 2021 var rare år. Vi er heldige som ligger midt i Markens, og vi hadde en god del takeaway da vi måtte stenge under pandemien. Men det ble en vanskelig og tungvint situasjon med ansatte. De ble permittert, så mange valgte å slutte. Økonomisk sett gikk det bra, med hjelpen vi fikk fra stat og kommune. Og da vi åpnet igjen, var folk veldig flinke til å besøke oss, sier Nahairy.

Han forventer at 2022 vil bli omtrent som 2019 – det siste «normale» året før pandemien.

Le Monde-eieren mener det er for mange restauranter i en by som er såpass liten som Kristiansand.

– Man må være blant de 10 beste for å overleve. Det har vi heldigvis klart, sier han.

Ny satsing

Til våren åpner Le Monde en ny restaurant i etasjen over dagens lokaler.

– Det blir tapas der også, men ikke samme type som nede. Det blir mer lounge og fine dining, sier Nahairy.

– Hvorfor velger dere å utvide nå?

– Jeg synes ikke man kan være negativ og redd, da går ikke livet videre. Selv om det kommer en krise innimellom, så må man satse. Det er det som er gøy i denne bransjen. Det er litt skummelt, men vi gleder oss. Jeg er alltid optimist, sier han.

Lidenskap

Nahairy er opprinnelig fra Marokko, og flyttet til Sørlandet i 1991. Sammen med sin bror, Bouchaib – mer kjent som «Bush», står han bak selskapet Trio Fedala, som også innbefatter blant annet restauranten San Sebastian. Da brødrene startet Le Monde i Kristiansand hadde de gjort omfattende research og landet på at tapaskonseptet hadde gode forutsetninger for å lykkes på Sørlandet. Det hadde de rett i.

– Vi gjør det med lidenskap, det er dette vi elsker. Hvis jeg måtte slutte her, hadde jeg måttet gå hjem og legge meg, smiler Nahairy.

Etter en stille periode frem til slutten av november, forventer han mye trafikk frem mot jul. Og 2023 tror han blir et godt år.

– Jeg tror det vi ser nå er midlertidig. Folk vet ikke helt hva som skjer fremover, så derfor er de mer forsiktige. Jeg håper og tror det normaliserer seg, og at folk kommer tilbake til det vanlige livet. Det blir nok litt stille rett etter jul, men deretter er det mye å glede seg til.

Omsetning i Agder

I 2021 er hotell-, restaurant- og reiselivsnæringen i Agder tilbake på vekstsporet etter koronanedgangen i 2020, og har det høyeste driftsresultatet noen gang og omsetning på nivå med rekordåret 2019. 

Indeks: 134 (+20) 

* Indeksen er satt til 100 basert på et snitt av årene 2009 til 2011, og viser den relative utviklingen i omsetningen. Tallet i parentes viser endringen siste år. 

2021 |  Omsetning: 4.285.974.000 kr | Driftsresultat: 210.422.000 kr | Antall ansatte: 10.307 |  Antall selskaper: 803

Driftsresultat i Agder

Storbyene: Omsetning i 2021

Storbyene: Verdiskaping per innbygger i 2021

Storbyene: Gjennomsnittlig driftsmargin i 2021

Hva med fremtiden? Dette tror bransjen om omsetningen i 2023 (tallene er oppgitt i prosent)

Hva med fremtiden? Dette tror bransjen om lønnsomheten i 2023 (tallene er oppgitt i prosent)

Back to Top