Vis rapport for

Turbulente tider i byggebransjen

Byggmester Modalen legger noen gode år bak seg, og stiller skjerpet før et usikkert 2024.

– Det er med blandede følelser bransjen går inn i et turbulent år, forteller byggmester Richard Modalen.

Vi møter Richard sammen med snekkerne Mads og Audun på en idyllisk tomt i Høvåg. Et steinkast under havet er et anneks i særklasse under oppføring, tett inntil en eksisterende hytte.

– Akkurat nå er det kanskje litt vanskelig å forestille seg hvor fint det blir, men dette blir et hytteanneks utenom det vanlige, forteller han.

Prosjektet er i klassisk Modalen-ånd: Arkitekttegnet på vegne av en kunde med sans for detaljer. Hele 60 % av omsetningen kommer fra skjærgårdshytter, noe som fører til mye tid til sjøs.

– Spesielt hyttemarkedet har fått seg en trøkk, og frykten i bransjen er nok større enn jeg har sett de siste årene.

Gode tall til tross dårlige tider

Modalen peker på at bransjen har opplevd en stor nedgang på igangsatte prosjekter den siste tiden.

– Vi ser vel først permitteringene i arkitektbransjen. Vi kan leve godt frem til midten av 2024, og så håper vi at markedet løsner.

Oppvokst i sin fars firma, fikk Richard faget tidlig inn under huden. Hans forkjærlighet for arkitektur førte til ni år i København som arkitekt, før han overtok firmaet i 2006.

Nedgangstider er ikke noe nytt for Lillesandspatrioten, som med sørlandsk ro ikke kjenner på noe panikk ennå:

– Det fører gjerne til at man må skjerpe seg enda mer. Da er det viktig at man har ansatte som kan levere på kvalitet. Jeg er opptatt av at snekkerne skal kjenne seg trygge på arbeidsplassen, og for vår del har vi reserver til trangere tider.

Modalen er mer bekymret for at de langvarige konsekvensene for stigning i boligprisene når det bygges færre nye boliger.

Positivt resultat

2022 ble ifølge Richard Modalen greit.

– Vi omsatte for 84 millioner og har 7,5 % resultat. 2023 blir kanskje noe dårligere, men det er absolutt akseptabelt.

Ved spørsmål om det kan være aktuelt å utvide nedslagsfeltet mellom Søgne og Arendal om det skulle knipe, kommer svaret kontant:

– Nei.

Du er såpass patriotisk?

–  Vi skaper relasjoner med våre kunder, og lever på anbefalinger. Da er en lokal forankring viktig. Vi ønsker å kjenne kundene også om fem og ti år, og da kan man ikke gå for langt geografisk.

Omsetning for bygg- og anleggsbransjen i Agder

Bygg- og anleggsbransjen satte igjen en ny all time high i Agder. Det var stor aktivitet innen de fleste områder. Bygg og anlegg går inn i tøffe tider, med lavere ordrereserver, lavere omsetning, lavere lønnsomhet og færre ansatte. Også høye strømpriser og svak krone påvirker en allerede prøvet bransje negativt.

INDEKS: 155 (+1)

* Indeksen er satt til 100 basert på et snitt av årene 2008 til 2010, og viser den relative utviklingen i omsetningen. Tallet i parentes viser endringen siste år.

2022  |  Omsetning: 69.358.715.000 kr  |  Driftsresultat: 5.527.917.000 kr  |  Antall ansatte: 22.643  |  Antall selskaper: 9893

Driftsresultat for bransjen i Agder

Storbyene: Omsetning for bransjen i 2022

Storbyene: Verdiskaping per innbygger i 2022

Storbyene: Gjennomsnittlig driftsmargin for bransjen i 2022

Hva med fremtiden? Dette tror bransjen om omsetningen i 2024 (tallene er oppgitt i prosent)

Hva med fremtiden? Dette tror bransjen om lønnsomheten i 2024 (tallene er oppgitt i prosent)

Back to Top